Libertate politica

    
      Libertatea politică implică prezenţa libertăţilor civice: libertatea cuvântului, libertatea de a se întruni etc. Libertatea politică nu poate fi ruptă de libertăţile civice şi de un grad înalt de libertate economică, adică de capitalismul bazat pe relaţii de piaţă. Libertatea economică atribuie calităţi pieţelor libere private în care indivizii fac schimburi în afară în propriul interes. Libertatea politică este un mijloc pentru libertatea de constrângere, de putere arbitrară incluzând şi puterea exercitată de guvern. Libertatea politică constă din două elemente de bază:
·        drepturile politice şi
·        libertăţile civile.
Adesea drepturile civile permit oamenilor sa-şi aleagă regulile şi calea pe care să o urmeze. Esenţa libertăţilor civile este aceea că oamenii sunt liberi de a lua propriile decizii pe termen lung, timp în care nu le sunt violate celelalte drepturi identice.

   Drepturile civile și politice sunt acele drepturi care protejează libertățile care nu pot fi separate de ființa umană și asigură participarea acesteia la viața publică, spre exemplu:

·         
dreptul la viață
·         
dreptul la libertate și securitate
·         
dreptul la întrunire pașnică
·         
dreptul la viața privată și de familie
·         
dreptul la căsătorie și de a întemeia o familie
·         
dreptul la onoare și reputație
·         
dreptul la inviolabilitatea domiciliului
·         
dreptul la cetățenie al copilului
·         
dreptul de a alege și de a fi ales
·         
dreptul de a lua parte la conducerea treburilor publice
·         
libertatea gândirii
·         
libertatea conștiinței
·         
libertatea de exprimare
·         
libertatea sindicală
·         
interzicerea torturii, a tratamentului inuman și degradant
·         
interzicerea sclaviei
·         
dreptul popoarelor la autodeterminare dreptul minorităților de a avea viață culturală, religie și de a folosi propria limbă etc.



        Dreptul de a alege si de a fi ales.Alegerile si votul.


   Alegerile reprezinta acel tip de actiune prin care,pe calea votului,cetatenii selecteaza persoanele,partidele sau coalitiile ce urmeaza sa faca parte din organele reprezentative de conducere ale statului respectiv.Alegerile si votul ,reprezinta intr-o societate democrata unul din cele mai importante parghii de control a puterii.




Reglementarea in Constitutia Romaniei a dreptului de vot

https://www.youtube.com/watch?v=7yQm7NtSTA4


    Libertatea de exprimare

Libertatea de exprimare este libertatea politică de a primi sau de a comunica informații ori idei fără amestecul autorităților publice și fără a ține seama de frontiere.

Articolul 10 al Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale prevede:
1. Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie și libertatea de a primi sau de a comunica informații ori idei fără amestecul autorităților publice și fără a ține seama de frontiere. Prezentul articol nu împiedică statele sa supună societățile de radiodifuziune, de cinematografie sau de televiziune unui regim de autorizare.
2. Exercitarea acestor libertăți ce comportă îndatoriri și responsabilități poate fi supusă unor formalități, condiții, restrângeri sau sancțiuni prevăzute de lege, care constituie măsuri necesare, într-o societate democratică, pentru securitatea națională, integritatea teritorială sau siguranța publică, apărarea ordinii și prevenirea infracțiunilor, protecția sănătății sau a moralei, protecția reputației sau a drepturilor altora pentru a împiedica divulgarea de informații confidențiale sau pentru a garanta autoritatea și imparțialitatea puterii judecătorești.


Un comentariu: